Fem vanliga utmaningar för drifttekniker

Karl Nordström

Helping you turn insights into actions with vScope

IT-drifttekniker ser till att IT:n levereras som förväntat så att verksamheten kan utföra sitt vardagliga arbete. I mindre organisationer behöver driftteknikern ha en bredare kompetens inom flera teknikområden och i större IT-organisationer efterfrågas mer specifik spetskompetens. Oavsett storlek på organisationen har vi märkt att det finns flera gemensamma utmaningar som drifttekniker ställs inför, nämligen följande:

1. Scriptande är tidskrävande

Scriptande, exempelvis PowerShell, må vara ett snabbt sätt för drifttekniker att inhämta information, men det är komplext och tar ofta lång tid att få dessa script helt rätt. Visst, det går att spara och köra vissa script vid behov, men behöver rapporter anpassas eller mer djupgående information sammanställas, behöver scriptet skrivas om.

Det är ofta snårigt, svårt och tar lång tid att få att fungera. Speciellt om man vill göra det över flera system samtidigt. Vill man dessutom hitta förändringar genom att jämföra med historisk data är det oftast omöjligt.

2. Visualisera och dela information är svårt

Att samla data i ett terminalfönster räcker ofta inte hela vägen i en IT-organisation. För att sammanställa och dela information behöver resultatet visualiseras i ett Excel-ark, på en Sharepoint-sida eller i en PDF för att underlätta för andra att ta del av den. Ibland måste flera script köras parallellt och sedan pussla ihop underlaget manuellt. Det är tidskrävande och onödigt krångligt!

3. Manuella rutiner borde automatiseras

Monitoreringssystem i all ära men de hjälper inte driftteknikern att hålla IP-planer, serverdokumentation eller patchlistor uppdaterade. Som drifttekniker finns ofta många tidskrävande, manuella och tråkiga rutiner som egentligen borde automatiseras, men det saknas verktyg, översikt och tid att göra det.

4. Avbrott/Kollegor som behöver hjälp

Då drifttekniker har teknisk insyn och förståelse kommer kollegor gärna förbi deras skrivbord och ber om hjälp att hämta information, sammanställa rapporter eller skriva script som fungerar. I viss mån skulle kollegorna kunna hämta denna information själva men eftersom teknikern gör det betydligt snabbare frågar de alltid denne först. En drifttekniker är van att bli avbruten i sitt arbete och få mindre tid att ägna åt sina egentliga uppgifter.

5. Lite tid över för utveckling och förbättring

Som drifttekniker spenderas mycket tid på att släcka bränder och genomföra småfixar lite här och var i miljön. Det lämnar lite tid över att jobba långsiktigt med saker som egentligen borde göras. Avveckla en gammal server, patcha maskiner, optimera kapacitetsnyttjande, inaktivera användarkonton eller helt enkelt arbeta mer proaktivt för att undvika driftstörningar.

Lösningen? Mindre scripting och mer automation

vScope är en världsledande inventeringsplattform för IT-organisationen. Ett enkelt sätt att hålla sig uppdaterad och effektivt kommunicera mellan tekniker, ledare och partners. vScope samlar och knyter ihop information om hela er IT, oavsett om den finns lokalt, i molnet eller hos en outsourcing-partner. Du kan enkelt bygga kraftfulla rapporter, automatisera scriptande (utan att ens behöva skriva ett enda!) och snabbt visualisera och dela informationen.

Med tilläggsmoduler skapas möjligheten att vidga vScopes inventeringsplattform till att även inkludera utnyckling av kostnader, hitta licensbesparingar i molnet eller varför inte en automatisk tjänstekatalog för att underlätta samarbetet mellan driftsteamet och applikationsteamet.

Karl Nordström

Customer Success

Contact Me

Sign up for newsletter

Join our community and 1000+ IT professionals by signing up for blogs, news and business insight through our newsletter

By signing up I agree that InfraSight Labs stores and processes my Personal Data in accordance with their Privacy Policy. This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.